Binance en Oekraïne vangen Cybercriminelen die 42 miljoen dollar witwassen.

De grootste uitwisseling ter wereld blijft de samenwerking met de wetshandhaving verdiepen.

Binance, ’s werelds grootste cryptocentrische valutawisselkantoor, werkt samen met rechtshandhavingsinstanties in Oekraïne om een aantal grootschalige witwasprogramma’s af te schaffen.

Werkend met de uitwisseling, identificeerde en arresteerde de Oekraïense cyberpolitie een groep misdadigers die in een $42 miljoen losgeld en het witwassen van geld verrichting betrokken zijn, vertelde Binance Cointelegraph in een strafrechtelijk onderzoeksrapport over 18 Augustus.

Volgens het rapport, heeft de misdadige groep miljoenen dollars in cryptocurrencies sinds 2018 witwassen. Een vertegenwoordiger van Binance zei dat de verdachten alle Oekraïense onderdanen waren, en werden gearresteerd in juni 2020.

Volgens Binance was de groep vooral actief in Oekraïne, maar was ze ook betrokken bij verschillende cyberaanvallen op wereldschaal. De woordvoerder ontkende aanvullende gegevens te verstrekken over de omvang van de groep, of andere betrokken personen en entiteiten.

Het succesvolle strafrechtelijk onderzoek komt kort nadat Binance begin 2020 begon samen te werken met de Oekraïense rechtshandhaving.

Het onderzoek maakt deel uit van het zogenaamde „Bulletproof Exchangers„-project van Binance, dat tot doel heeft transacties tussen Binance en risico-entiteiten op te sporen.

Dergelijke onderzoeken worden voornamelijk uitgevoerd door de interne risico-inlichtingendienst van Binance, bekend als Binance Sentry, en door een analytische tak, de afdeling Security Data Science.

Naast Oekraïne behandelt Binance ook verzoeken van rechtshandhavers uit tal van rechtsgebieden over de hele wereld, zo merkte de uitwisselingsvertegenwoordiger op. Zoals gemeld was Binance in september 2019 betrokken bij een soortgelijk onderzoek in het Verenigd Koninkrijk. De uitwisseling zei dat Binance de Britse aanklagers hielp bij het onderzoek naar een onlinefraude die 51 miljoen dollar aan verliezen voor de slachtoffers veroorzaakte.

Binance’s inspanningen om Oekraïne te helpen bij de bestrijding van de lokale crypto-misdaden, komen tot stand tegen de achtergrond van een gevestigde samenwerking tussen de beurs en de voormalige Sovjet-republiek. Eind 2019 ondertekende Binance een memorandum van overeenstemming met het Oekraïense ministerie van Digitale Transformatie om Oekraïne te helpen bij de ontwikkeling van crypto-gerelateerde wetgeving.

Volgens een rapport van het grote cryptoanalysebedrijf Chainalysis ontvingen Binance en Huobi in 2019 meer dan 52% van alle illegale Bitcoin-transfers (BTC), waarbij Binance zelf meer dan 27% van het totaal voor zijn rekening nam.